MULTİMETRE NEDİR ? MULTİMETRE NASIL KULLANILIR ?

20-01-2022 11:23
MULTİMETRE NEDİR ? MULTİMETRE NASIL KULLANILIR ?

MULTİMETRE NEDİR ? MULTİMETRE NASIL KULLANILIR ?

Akım, gerilim ve direnç ölçümü gibi temel ölçümlerin yanında kapasite, endüktans, diyot, transistör, frekans ve iletkenlik gibi elektriksel büyüklükleri de ölçebilen ölçü aletine Multimetre denir.
Tüm multimetre marka ve modellerini Multimetre kategorisinden inceleyebilirsiniz.

Multimetreler, analog ve sayısal olmak üzere iki çeşittir. Ölçülen değeri bir ölçek üzerinde sapabilen ibre (ya da benzeri bir mekanik hareket) ile gösteren ölçü aletine analog multimetre denir.

Ölçülen değeri sayısal bir gösterge üzerinde sayısal olarak gösteren ölçü aletine ise digital multimetre denir.

Dijital multimetrelerin el tipi ve masa tipi olanları mevcuttur.

 

MULTİMETRE İLE GERİLİM NASIL ÖLÇÜLÜR?

1.Voltmetre, gerilimi ölçülecek devre elemanı ile paralel bağlanır

2. DC gerilim ölçümünde yön önemlidir. Her şeyden önce hatalı bağlantı ile Kirchhoff’un kanunlarına aykırı bir iş yapıldığı için yönler dikkate alınarak bağlanmalıdır.Ters yönde de sapabilen analog ölçü aletleri mevcut olmasına karşın; Bazı analog voltmetrelerde, voltmetrenin ölçüm uçları ters yönde sapma özelliğine sahip değildir. İbre ters yönde sapmaya zorlanırsa, bunun sonucunda ibre eğrilebilir ya da ölçü aleti zarar görebilir.

3. AC gerilim ölçümlerinde voltmetrenin bağlanma yönü önemli değildir.

4. Ölçü aleti üzerinde gerilim ölçümü için mevcut olan uygun test soketlerinin kullanılması gerekir. Örneğin gerilim ölçümü için gerilim test soketi gb.

5. AC veya DC ölçümün hangisi yapılıyorsa, fonksiyon seçme anahtarlarının bunlara uygun konumlarda olması gereklidir. AC gerilim ölçümü yaparken DC kademede ise ortalama değeri gösterir. AC kademede iken gerilimin efektif (etkin) değerini gösterir.

6. Ölçüm aralığı seçme anahtarlarının uygun konumlarda olması gereklidir. Eğer ölçülecek değer tam olarak bilinmiyorsa, tahmin edilen değerin bir üst kademesine getirilerek ölçüme başlanmalıdır.

Ölçülen kademede okunan değer, ancak ve ancak alt kademenin en büyük değerinden küçükse, hassas okuma yapmak için daha sonra alt kademeye getirilebilir.

Bu ayarlamaların uygun yapılmaması durumunda ölçü aleti zarar görebilir

 

MULTİMETRE İLE AKIM NASIL ÖLÇÜLÜR?

1.Ampermetre, akımı ölçülecek devre elemanına seri bağlanır

2. DC akım ölçülürken yön önemlidir. Her şeyden önce hatalı bağlantı ile Kirchhoff’un kanunlarına aykırı bir iş yapıldığı için yönler dikkate alınarak bağlanmalıdır. Analog DC ampermetre de akım yönüne duyarlıdır. Ters bağlantı yapıldığında ibre ters yöne sapar. Sayısal ampermetrelerde ise ters bağlantı durumunda göstergede akım değerinin başında eksi işareti okunur, fakat ölçü aleti hasar görmez.

3. AC akım ölçümlerinde ampermetrenin bağlanma yönü önemli değildir.

4. Ölçü aleti üzerinde akım ölçümü için mevcut olan uygun test soketlerinin kullanılması gerekir. Sadece akım ölçümü için ayrılan soketler kullanılmalıdır.

5. Ölçüm aralığı seçme anahtarlarının uygun konumlarda olması gereklidir. Eğer ölçülecek değer tam olarak bilinmiyorsa, tahmin edilen değerin bir üst kademesine getirilerek ölçüme başlanmalıdır. Ölçülen kademede okunan değer, ancak ve ancak alt kademenin en büyük değerinden küçükse, hassas okuma yapmak için daha sonra alt kademeye getirilebilir. Bu ayarlamaların uygun yapılmaması durumunda ölçü aleti zarar görebilir.

6. AC veya DC ölçümün hangisi yapılıyorsa, fonksiyon seçme anahtarlarının bunlara uygun konumlarda olması gereklidir. AC akım ölçümü yaparken DC kademede ise ortalama değeri gösterir. AC kademede iken akımın efektif (etkin)değerini gösterir.

7. Güç kaynağı açılır ve akımın geçtiği yöne göre (+) ya da (–) değer okunur. Elde edilen değer (-) ise ve böyle bir bağlantı deney sorumlusu tarafından istenmemişse hatalı bir bağlantı yapmışsınızdır. Ampermetre uçları güç kaynağı kapatılarak değiştirilmelidir.


Pens Ampermetre ile Akım Nasıl Ölçülür :

1- DC devrede manyetik indüksiyon olayı oluşmadığından, pens ampermetreler sadece AC devrede akım şiddeti ölçerler.

2- Pens ampermetrenin komütatör anahtarı akım kademesinde en yüksek değere alınır ve akımı ölçülecek iletken pens içine alınır.

3- Aletin ibresi okunmayacak kadar küçük değer gösteriyorsa, komütatör anahtar uygun kademeye düşürülür ve ölçüm değeri okunur. 


Perpaotomasyon güvencesi ile Uygun fiyatlı multimetre çeşitlerini ve markalarını satın almak için TIKLAYIN.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.